Klump i magen

Alle som har kjent på følelsen av klump i magen vet hvor vondt det er. Vi vet hva den kan gjøre med oss. Dagen i dag er veldig spesiell for mange, både skolebarn og deres foresatte. For førsteklassinger er det et nytt kapittel i livet. For langt flere er det bare første skoledag etter en lang ferie. Det er naturlig å være litt spent. Det er det å ikke glede seg hver dag også. Også det er del av livets skole.

For noen er situasjonen mye mer utfordrende. Noen gruer seg til noe så enkelt som å fortelle hva de har gjort i ferien. Mens mange i klasserommet vil legge ut om lange turer og fantastiske opplevelser, er det vanskelig å fortelle om en sommer det ikke er mye å si om. Det kan gjøre at mange føler seg utenfor, og kanskje også mindre verdt. Andre møter igjen den vonde følelsen av å føle seg utenfor, eller kanskje de igjen står ansikt til ansikt med mobberne som gjør skolehverdagen så vond.

Det er verdt å minne om at ikke alle har det like bra i dag. Samtidig kan vi minne oss selv på at vi faktisk kan gjøre noe med det. For hver som føler seg alene, trengs det bare én for å endre på det.
«Én som bryr seg kan være nok! Du kan være den ene.» Dette er den klare oppfordringen fra UNICEF i en pågående kampanje «Den 1ne». Kloke ord. Vanskelig? Nei, langt ifra, men det krever litt mot å bryte ut av gruppen, og å gå bort til den som står eller går alene. Gevinsten for den som blir møtt er ubetalelig. Det kan være livsendrende. Kanskje dette kan være tema rundt dagens middagsbord?

Da kunnskapsministeren åpnet den nye førskoleutdanningen nå i høst, la hun vekt på følgende: Vi må lære barn om verdien av vennskap, hvordan man får venner, og hvordan man kan dyrke venner. Dette er viktigere enn vi tror.
Klumpen i magen blir mindre når du har en å dele den med. Når klumpen ikke plager så mye lenger, er det også lettere å gjøre det godt på skolen.
Å lære vennskap står ikke på timeplanen, men det er en egenskap som gir livslang avkastning.

Dagens utfordring: Vær en venn. Fjern klumper.

Vist 1265 ganger. Følges av 1 person.
Annonse